top of page
Caută

Simbolistica Culorilor - Roșu

Actualizată în: 15 oct. 2023Culorile joacă un rol excepțional de important în viața noastră. Ne influențează gândirea, ne inspiră în luarea deciziilor și ne transforma stările de spirit. În funcție de dorințele noastre, ele pot fi folosite atât pozitiv, cât și negativ. Din fericire, avem puterea de a alege, de a primi cu bucurie culorile cu care rezonăm și de a le evita pe celelalte.

Fiecărei culori îi corespund o multitudine de nuanțe care trezesc emoții diferite, influențând semnificativ și involuntar mintea și trupul nostru. Se creează astfel, reacții inexplicabile și aleatorii, în funcție de culoarea pe care o alegem să predomine în viața noastră.

Ai observat vreodată o schimbare a atitudinii în timp ce ești înconjurat de o anumită culoare? Poate că ai fost copleșit de nostalgie în timp ce te uitai la o culoare specifică. Psihologia culorii ne învață că o mare parte din comportamentul uman este dictată de culoare. Când ne deschidem mintea către această posibilitate, începem să înțelegem mai bine sfera percepțiilor noastre.


Fiind conștienți de acest lucru recâștigăm un anumit control asupra modului în care ne alegem culorile.


Astfel:

- Roșu - deși simbolizează culoarea iubirii, poate declanșa furia. Pentru a evita crize de furie inutile trebuie evitate întâlnirile cu această culoare, iar Galbenul te poate face să te simți vesel și optimist.

Cu o doză sănătoasă de conștientizare, puteți gestiona oarecum dispozițiile și emoțiile pe care le produc culorile.

In timp ce vei citi aceste rânduri , vei dezvolta o înțelegere mai profundă a ceea ce înseamnă culorile, a modului în care acestea ne creează impresii și a modului în care le percepem.

Roșu

Culoarea pasiunii și a energiei!


Roșul atrage atenția ca nici o altă culoare și radiază o energie puternică care ne motivează să acționăm. De asemenea, este legată de pasiunea profundă.

Roșul este folosit în mod omniprezent pentru a avertiza și semnaliza precauția și pericolul.


O culoare izbitoare, îndrăzneață și captivantă, roșu este probabil cea mai dominantă dintre culori. Adesea, văzut în timp ce calatoriti pe drumuri, roșul ne anunță când este necesară prudență.


Cu mult mai mult decât un semnal de avertizare, roșu este de asemenea, sinonim cu pasiunea. Când dragostea plutește în aer, la fel și culoarea roșie. Folosit pentru a evoca sentimente de dorință, această nuanță de rubin atrage pasiune. Când este purtat pe buze, devine și mai atrăgător, fiind un simbol aproape feminin.

Latura mai întunecată a culorii:

Adesea asociată cu vărsarea de sânge, culoarea roșie poate declanșa sentimente de tristețe și înfrângere. Poate fi, de asemenea, o prezență fortificatoare, care ne anunță că am mai suportat o cicatrice dureroasă. De la depășire la perseverență, culoarea roșie spune o poveste diferită pentru toți. Deși poate precipita durerea și ne amintește de pierdere, culoarea roșie este un simbol al puterii. Cei care și-au văzut partea lor roșie ar trebui să fie mândri de rezistența lor emoțională.


Pe o notă mai fericită, roșul corespunde și cu pozitivitatea. De fapt, a vedea culoarea roșie ne poate inspira să acționăm. Deține capacitatea de a ne ridica spiritul și de a ne energiza atunci când am devenit stagnați. Cu energia sa magnetică și viața incontestabilă, culoarea roșie îi motivează pe toți cei care o primesc. Când simțim că riscurile noastre nu vor fi însoțite de recompensă, roșul ne spune altfel. Această doză sănătoasă de optimism este motivul pentru care culoarea roșie este atât de iubită.


Culoarea roșie atrage audiența publicului. Sperând să oglindească acest nivel de captivare, liderii poartă roșu atunci când încearcă să își afirme dominația. Drept urmare, roșu poate trezi uneori intimidări. Deși nu înseamnă niciun rău, culoarea roșie poate fi dominatoare și, la rândul său, poate capta atenția oamenilor foarte ușor.


Din fericire, se știe că roșul susține încrederea în sine. Pentru cei care preferă liniile laterale, văzând culoarea roșie, le puteți introduce în centrul atenției. Capacitatea sa de a schimba perspectiva este ceea ce face această nuanță atât de fascinantă. Când vine vorba despre dragoste, roșul este folosit pentru a exprima sentimente din inima, făcându-l adăugarea perfectă la orice festival de dragoste. Sfântul Valentin ar fi de acord.


În ceea ce privește semnificația culturală, roșul este un semn al norocului în China. În timpul ceremoniilor de nuntă, multe mirese chineze îmbracă o rochie roșie în speranța că va urma o căsătorie împlinită. Culturile indiene subscriu la aceeași noțiune. Credința lor este că roșul înseamnă puritate, ceea ce explică de ce această culoare este adesea purtată de proaspăt căsătoriți.


În istorie:

  • Prima referință la această culoare datează din epoca fierului. Omul de Neanderthal folosea oxidul de fier pentru a reda culoare caldă a sângelui și a vieții atât în arta rupestră, cât și în ritualul „înmormântării”;

  • În Egiptul antic, singura situație în care roșul era o culoare acceptată era în reprezentarea „coroanei roșii” a Nilului Egiptului de Jos. În rest roșul era asociat șarpelui și zeului-dușman Suteh.

  • La chinezi în timpul dinastiei Chou (1050 – 256 Î. Hr) roșul era considerat drept culoare sacră, dătătoare de viață – de aici și steagurile roșii comuniste de mai târziu.

  • În Creștinism roșu reprezintă culoarea sângelui jertfei, dar și culoarea infernului și a diavolului.

Deoarece culoarea roșie continuă să-și dezvăluie numeroasele laturi, rămânem fascinați de identitatea sa în continuă schimbare. De la compasiune și distrugere la furie și forță, această nuanță stârnește o varietate de emoții complexe.


Pornind de la această culoare există o multitudine de nuanțe care o evidențiază printre celelalte culori ale spectrului solar, care prin combinație creează efecte spectaculoase.

Nuanțe - culoare Roșu


Roșu imperialAceastă nuanță roșie are o culoare caldă, de pepene verde. Este perfect pentru publicitate în cărți de bucate și design grafic retro. De asemenea, este suficient de luminos pentru a fi

folosit ca schemă principală de culori.ScarletAceastă nuanță strălucitoare, roșu portocaliu este regăsită pe biciclete noi și jucării luminoase, din lemn.Roșu indianAceastă este o nuanță frumoasă, rece, argiloasă. Tonurile deschise îi conferă o senzație de nisip. Subtonurile reci îl fac să se simtă potrivit pentru decorarea interioară.HambarAceastă culoare profundă, ruginită, roșu-maro este perfectă pentru hambare vechi și pantofi moderni cu toc înalt. Tonurile calde, pământești, se împerechează bine cu portocaliu și teracotă. Umbra închisă apare într-adevăr ca o culoare de fundal.


ChiliAcest roșu strălucitor și cald are un indiciu de maro în el. Acest lucru înmoaie o nuanță altfel generoasă. Se simte rustic și pământesc. Aceasta ar fi o nuanță excelentă pentru picturi și faianță.


RubinAceastă culoare îndrăzneață a trandafirului, atât strălucitoare, cât și ușor feminină este asociată cristalului care îi poartă numele.


Maron


Acest roșu cald și profund este o culoare clasică și funcționează bine ca o culoare de fundal.Cărămida de focAcesta este un roșu oarecum deschis în tonuri calde. Este o culoare de accent excelentă și funcționează bine pentru a completa maro, bronz și alte neutre.


Lemn roșuAceastă culoare este în cea mai mare parte în tonuri de gri, cu suficient roșu pentru a o face să apară. Dacă ar fi asociat cu un adevărat gri, roșul din el ar ieși în evidență. Totuși, lângă celelalte roșii ale noastre, se simte destul de neutru.


CarminAceasta este o culoare frumoasă, profundă, roșie roz. Subtonurile albastre fac din acesta un un ton roșu rece, iar nuanța de trandafir profund îl face perfect pentru produsele dedicate femeilor.


DorințăAcesta este un roz cald, ușor similar cu somonul. Are una sau două picături de albastru. Acest lucru este suficient pentru a-l face destul de neutru în paleta de culori, însă suficient de strălucitor.


Vermillion
Aceasta este o culoare roșu-maroniu rustic, dar nu are tonuri calde. Are subtonuri albastre și, prin urmare, are un ton rece. Aceasta este o culoare excelentă de utilizat pentru decorarea interioară și pentru a răcori un bronz cald sau maro auriu.


ZmeurăAcesta este un roșu roșu, cu tonuri medii și foarte atractive. Chiar dacă este tehnic o culoare de roșu cald, are suficiente picături albastre în ea pentru a o face destul de neutră.


PersanAceasta este o nuanță roșie adevărată, fără subtonuri albastre sau galbene. Este o culoare de ton mediu spre deschis și se împerechează bine cu răcoros, maro ciocolată și bronz pal. Va apărea ca o nuanță mai rece atunci când este asociat cu violet și alte tonuri de albastru.

HibiscusAceasta este o nuanță rece, violet-roșu, cu multe nuanțe albastre. Evocă liliacul, lavanda, produsele de îngrijire a pielii și culorile rujului. Asociați-l cu un gri mediu sau cu un ton deschis, de culoare deschisă.


Drapelul SUAAcesta este un roșu trandafir cu ton cald. Are atât subtonuri albastre, cât și galbene, deci ar trebui să fie împerecheate cu maro cald, deschis sau utilizat pentru a completa griul cu tonuri reci. Datorită nuanțelor galbene suplimentare, acest lucru ar fi adecvat pentru utilizare cu produsele pentru bărbați.


FerrariAceasta este o nuanță roșie strălucitoare, caldă, pentru pompieri. Este aceeași culoare pe care o puteți găsi pe o mașină sport portocaliu-roșie, de unde și numele vioi. Combinați acest roșu cu negru sau pal, albastru rece sau turcoaz.


SangriaAcesta este un răcoros, maroniu-roșcat, cu o mulțime de tonuri albastre. Aceste subtonuri fac din această culoare un vis al decoratorului. Poate fi asociat cu orice maro adevărat sau completat cu alb pur și bleumarin.


MahonAcesta este un maro cald, închis, cu nuanțe roșiatice peste tot. Ar trebui să combinați această culoare doar cu un bronz mediu, cu tonuri reci sau cu alte culori calde. Nuanța de ciocolată este foarte atractivă și este o bună culoare de fundal.


BurgundiaAceastă nuanță bogată, roșu intens, are multe nuanțe albastre și face un roșu perfect de trandafir. Această culoare este suficient de vibrantă și suficient de bogată pentru a rezista de la sine. Asociați-l cu gri cărbune și alb pur. Păstrați culorile din jur cu tonuri reci, cu excepția cazului în care doriți să-l amestecați cu portocaliu și maron cald pentru o schemă de culori toamnatică.


CrimsonAcesta este un minunat roșu de cărămidă cu subtonuri maro. Maronul susține aspectul cărămizii de pământ ale acestei culori. Este ideal de asociat cu un bronz rece, deschis, alb și un brun rece, ciocolată.


RuginiuAceasta este o culoare maron deschisă, caldă, cu tonuri galbene. Umbrele roșii vor ieși cu adevărat în evidență dacă asociați această culoare cu verde pădure.


Somon deschisAceasta este mai mult o nuanță de portocaliu pal deschis. Are suficient roșu în el pentru a-i da o nuanță roz, dar cu siguranță are multe nuanțe galbene. Asociați-l cu verde strălucitor pentru un stil festiv.


SomonAcesta are o nuanță minunată de coral, cu suficiente tonuri galbene pentru a-l face foarte cald și hrănitor. Această nuanță este des folosită în aspecte privind maternitatea, alăptarea și îngrijirea copiilor.


Somon închisAcesta este un adevărat ton de piele și poate fi asociat cu bronzuri neutre și maro deschis ca o nuanță roz.


CoralAceasta este o nuanță mai rece de roz decât culoarea somon. Ar trebui să fie utilizat cu tonuri reci de culoare întunecate pentru a crea contraste.


Roșu primarAcesta este un roșu adevărat, culoarea roșie de bază, nediferențiată. La fel ca alte culori adevărate, apare cald atunci când este asociat cu culori calde și mai rece când este asociat cu culori reci.


Roșu-închisAceasta este o versiune întunecată a roșului adevărat. Deoarece nu are subtonuri albastre sau galbene, îl puteți asocia atât cu culori calde, cât și cu culori reci. Va prelua caracteristicile oricărui ton de culoare.


TomatoAceasta este o culoare deschisă, roșu-portocaliu, care este perfect asociată cu maroni cald, auriu și galben cald, culoarea untului. Poate fi utilizată doar ca o culoare de accent pentru a încălzi o schemă de culori.


Rosu PortocaliuAcesta este un amestec de bază de roșu și portocaliu. Deoarece este atât de strălucitor, ar trebui să fie folosit doar ca o singură culoare de accent. Este recomandat a fi folosit cu moderație, in asocierea cu nuanțe neutre ale culorilor principale.


Roșu violet pal