top of page
Caută

Simbolistica Culorilor - Portocaliu

Actualizată în: 18 aug. 2022

Portocaliu

Culoarea entuziasmului și a emoției!





Portocaliul emană căldură și bucurie fiind considerat o culoare distractivă care oferă forță emoțională. O culoare optimistă și înălțătoare care adaugă spontaneitate și pozitivitate vieții, încurajează comunicarea socială și creativitatea. Este o culoare tinerească și energică.


Un amestec armonios de nuanțe roșii și galbene, portocaliul este o culoare care emană de încântare. Plin de energie și căldură este în mod obișnuit asociat cu elemente de exterior. Din acest motiv, împrejurimile tropicale sunt pline de tonuri portocalii. De la nuanța sa jucăușă la confortul său primitor, culoarea portocalie radiază o esență calmă, dar plină de viață.




Cu subtonurile sale de foc, culoarea portocalie este adesea descrisă în scene în care sunt prezenți focul și soarele. Se crede că un soare aprins emite flăcări portocalii. Mai mult, un foc de tabără trosnitor este definiția picturală a culorii portocalii. În esență, în timp ce vă relaxați în aer liber, culoarea portocalie poate fi admirată pe cer, apus și răsărit.






Mult noroc pentru a-ți reduce foamea atunci când culoarea portocalie este aproape. Remarcată pentru atracția sa apetisantă, această nuanță galben-roșiatică poate declanșa pofta de mâncare. Din fericire, aceste alimente sunt în general sănătoase, portocalele fiind unul dintre cele mai populare fructe. Unii oameni adaugă această culoare decorului din bucătărie în speranța că va stârni senzații de foame. Pentru cei care respectă o dietă strictă, nu vă lăsați păcăliți de dorințele comestibile pe care le invocă această culoare.


Caracterizată de frunze portocalii și tonuri calde, toamna își pierde farmecul fără culoarea portocalie. Adăugând un indiciu de căldură verdelui tradițional, portocaliul poate modifica literalmente ambianța anotimpurilor. Fără îndoială, o calitate impresionantă, portocaliul este iubit pentru frumusețea sa subtilă, dar unică.


Încurajează rezistența emoțională

Într-un moment dificil, culoarea portocalie poate oferi siguranță și rezistență. Spre deosebire de vecinii roții de culoare, portocaliul nu evocă răspunsuri fizice sau mentale. În schimb, ne inspiră să ne înclinăm în înțelegerile noastre emoționale. Procedând astfel, ne adâncim mai mult în intuiția noastră. Când vă simțiți descurajat, găsiți consolare în culoarea portocaliu. Așezarea pe această culoare vă va reaminti că există lumină la capătul unui tunel deprimant întunecat.

Apreciat ca fiind una dintre cele mai vesele culori, portocaliul este antiteza întunericului. Psihologia culorii ne învață că a vedea culoarea portocalie poate aprinde motivația, speranța și pozitivitatea, ne ajută să privim în partea luminoasă a oricărei situații.


Vorbind atât entuziaștilor de aventură, cât și oamenilor precauți, culoarea portocalie încurajează asumarea riscurilor. În loc să-i preseze pe oameni să iasă din zonele lor de confort, culoarea portocalie sugerează doar spontaneitate. Cu capacitatea sa de a promova încrederea, această nuanță citrică înarmează oamenii cu suficient curaj pentru a își înfrunta temerile.


Persoanele introvertite beneficiază de efectele acestei culori prin nejustificarea comportamentelor rezervate. Orange salută comunicarea socială.


Portocaliul este o culoare inerent tinerească, motiv pentru care generațiile tinere sunt atât de pasionați de ea. Este, de asemenea, o nuanță imparțială și eliberatoare din punct de vedere spiritual.


Cum influențează culoarea portocalie?

Încurajează activitatea și socializarea.

Crește creativitatea.

Stimulează pofta de mâncare.


45 de nuanțe de culoare portocalie

Majoritatea oamenilor știu că portocaliul este un amestec între galben și roșu.

În termeni științifici, o lungime de undă dominantă a spectrului de lumină între aproximativ 585 și 620 nanometri permite oamenilor să observe această culoare. A fi într-o atmosferă cu pereți sau decor portocalii se crede că această culoare crește oxigenul la creier și încurajează creativitatea și activează gândirea. În general, oamenii consideră culoarea portocalie o nuanță caldă, vibrantă, care emană pozitivitate și fericire. Există sute de nuanțe diferite de portocaliu, variind de la nuanțe de primăvară, cum ar fi coral, până la nuanțe de toamnă, cum ar fi roșu.


Vom enumera mai jos o parte din multitudinea de nuanțe ale acestei culori:

Portocaliu închis

Portocaliul închis este o nuanță din familia portocalie, care este mai închisă decât portocaliul de bază, încorporând un ton mai magenta și, uneori, înclinat puțin spre maro.



Portocaliu viu

Portocaliul viu se referă la o nuanță vibrantă, mai saturată de portocaliu, care poate fi comparată cu nuanța morcovilor.




Portocaliu roșu

Este o nuanță de portocaliu care încorporează un procent ridicat de roșu. Această nuanță portocalie roșiatică este similară cu nuanța portocalelor de sânge.





Roșie

Roșia se referă la o nuanță caldă, portocalie roșiatică din familia portocalie, care este comparabilă cu cnuanța unei roșii coapte.




Portocaliu metalic

Portocaliul metalic, așa cum sugerează și numele, are tonuri metalice. Are o strălucire asemănătoare aurului.




Dovleac

Dovleacul se referă la o nuanță de portocaliu care este adesea folosit în paletele de culori pentru arta tematică de toamnă.



Dovleacul zdrobit

Dovleacul zdrobi


t este o variație de culoare a dovleacului și se referă la o nuanță ușor mai deschisă sau mai galbenă în nuanță, cum ar fi o combinație a culorilor din exterior și din interiorul unui dovleac.



Galben-portocaliu

Galben-portocaliu este o nuanță care combină culorile galbene și portocalii. Arată ca o portocală dezactivată sau cremoasă.




Morcov Portocaliu

Morcovul portocaliu este o nuanță bogată, caldă și saturată de portocală, care arată ca sucul de morcovi. Este oarecum similar cu galben-portocaliu, dar mai închis.




Orange International

Portocaliul internațional este o nuanță profundă, medie, portocalie, utilizată de industria aerospațială pentru a diferenția anumite obiecte de mediile lor, împrejurimile sau alte obiecte. Este practic aceeași culoare ca portocaliu-roșu, cu ceva mai mult verde în el.



Portocaliu spaniol

Denumit astfel din cauza unei intrări în dicționarul de culori al Rosa Gallego care numește nuanța „anaranjado”, cuvântul spaniol pentru portocaliu. Portocala spaniolă este o nuanță caldă, medie, cu nuanțe maronii.





Mandarină

Mandarina este o nuanță caldă, gălbuie, portocalie medie, care își ia numele de la un fruct din familia fructelor portocalii, a cărui piele seamănă cu această culoare.





Princeton Orange

Portocaliul Princeton, menționat pentru prima dată cu acest nume în 1928, este una dintre culorile Universității Princeton. Nuanța este un portocaliu mediu dezactivat.




Orioli portocalii Orioli portocalii se referă la o nuanță portocalie medie cu tonuri roșii. Această culoare este utilizată de Baltimore Orioles, Cincinnati Bengals și Denver Broncos.





Șofran profund

Șofranul profund este o nuanță mai închisă decât galbenul șofran și are o culoare similară cu stamina unei flori de șofran.




Aliaj Portocaliu

Aliajul portocaliu este o nuanță de portocaliu maroniu, denumită astfel de Crayola în lansarea lor din 2001 de creioane metalice. Această culoare portocalie este caldă și pământească.




Portocaliu de Halloween

Portocala de Halloween este o portocală caldă, gălbuie, aurie, care seamănă cu nuanța unui dovleac gălbui sau a unei dovlecei de ghindă portocalie.


Tangelo

Tangelo se referă la o nuanță portocalie profundă, bogată, roșiatică, care seamănă cu pielea unui fruct tangelo.


Gamboge

Gamboge este o nuanță galbenă portocalie oarecum asemănătoare șofranului sau un auriu închis cu tonuri portocalii.







Vermilionul Vermilionul, fabricat mai întâi din cinabru sau pulbere de sulf de mercur, este un portocaliu roșu-coral strălucitor.


Vermilion mediu

Vermilionul mediu este o culoare legată de vermilion. Această nuanță este ceva mai dezactivată, asemănătoare cu un ton moale maroniu sau portocaliu-coral praf.



Fulvous

Fulvous, de culoare foarte asemănătoare cu nuanța, este un portocaliu galben-roșcat cu nuanțe maro. Această culoare amintește de culoarea burticii unei rândunici.



Portocaliu pastel

Portocaliul pastel este o nuanță deschisă, dezactivată sau palidă de portocaliu, care este adesea utilizată pentru produsele și decorurile legate de bebeluși, mai ales atunci când nu se știe încă genul bebelușului pe drum.





Flacără

Flacăra se referă la o nuanță de portocaliu strălucitoare, caldă și vibrantă. Această culoare este uneori folosită pentru a ilustra focul.




Portocaliu filipinez

Portocaliul filipinez este o nuanță galben-aurie de portocaliu, similară în nuanță cu floarea de gălbenele.




Portocala de bere

Portocaliul de bere este un portocaliu gălbui dezactivat, cu unele nuanțe maronii asemănătoare în nuanță cu culoarea berii sau a berii.



Portocaliu chinezesc

Portocaliul chinezesc este o nuanță medie de portocaliu, cu tonuri deschise de corali. Portocaliul chinezesc poate fi, de asemenea, comparat cu un roz somon silențios.




Jasper Orange

Portocaliul Jasper este un portocaliu prăfuit sau un amestec între un bronz și un portocaliu pal. Această culoare își primește numele din asemănarea cu nuanțele găsite în pietrele de jasp.



Royal Orange

Portocala regală este o nuanță ușoară, portocalie, piersică. Această culoare funcționează bine în combinație cu diferite tonuri de piele.



Coral

Coralul este o culoare care poate fi plasată în familia roz sau portocalie. Își primește numele de la corali oceanici de o nuanță roză similară.




Coral închis

Coralul închis este un alt imens portocaliu roz, care ar putea intra fie în familia roșie, fie în cea portocalie. Această nuanță este o versiune mai întunecată și mai grea a coralului.





Portocaliu de cadmiu

Portocaliul de cadmiu este un ton portocaliu bogat, pământesc, numit după componenta chimică cadmiu. Este puțin asemănător cu portocaliu închis, dar cu subtonuri mai maronii.



Roșu pastel închis

Roșul pastel închis poate fi clasificat atât ca nuanță roșie, cât și ca portocalie. Este de un roșu portocaliu ruginit, comparabil cu o versiune mai vibrantă a umbrului ars.




Cupru roșu

Roșu de cupru este o nuanță maroniu roșu-portocaliu, care are o culoare similară cu tonurile găsite în pietrele minerale de cupru.




Universitatea din Tennessee Orange

După cum sugerează și numele, această nuanță de portocaliu este utilizată în sigla Universității din Tennessee. Este o nuanță caldă, portocalie aurie, asemănătoare cu culoarea unui mac portocaliu.




Rajah

Rajah este o nuanță palidă, galben-portocaliu, care ar putea fi clasificată ca o culoare portocalie, galbenă sau de culoare a pielii.




Mango Tango

Mango tango este o nuanță caldă, portocalie aurie, similară la nuanță cu dovleacul portocaliu, dar mai deschisă și mai strălucitoare.




Coaja de portocala

Coaja de portocală este o nuanță de portocală, care are o nuanță mai aurie decât ar putea sugera numele. Este cald și vibrant și similar cu carnea unui fruct de mango.


Tangelo viu

Vivid tangelo este o versiune ușor mai strălucitoare și mai vibrantă a culorii tangelo. La fel ca în cazul tangelo-ului, tangelo-ul viu are o culoare asemănătoare cu coaja fructului.



Umbră arsă

Este o nuanță bogată, portocaliu maroniu, numită după pigmentul natural, care este format din oxid de fier și oxid de mangan.



Papaya light

Este o nuanță palidă, roz, portocaliu de piersică, similară cu tonul, dar mai deschisă la nuanța culorii fructelor de papaya.



Dulce-amărui

Bitter-dulce se referă la o nuanță de portocaliu roșiatic, care este bogată în tonuri de cyan și magenta. Este numit după un fruct mic de fructe de pădure cu un nume și o culoare asemănătoare.




Curmal japonez

Persimmon este o nuanță caldă, portocalie aurie, care poartă numele unui fruct asiatic mic și rotund.




Portocaliu persan

Portocalul persan este o nuanță ușoară de portocaliu brun, asemănătoare cu o teracotă palidă. Portocalul persan este frecvent utilizat în ceramică și covoare în Orientul Mijlociu.



Teracotă

Teracota este o nuanță maro-roșiatică de portocaliu care poartă numele unui tip de faianță din lut folosit adesea pentru a face ghivece de plante.



Care este nuanța ta preferată de portocaliu?

❤️🧡💛













8.445 afișări0 comentarii
bottom of page