top of page
Caută

Semnificația culorilor: Galben

Actualizată în: 17 aug. 2022




Culoarea fericirii și a optimismului.


Veselă și energică, această culoare aduce bucurie lumii. Stimulează învățarea mai ușoară, deoarece afectează partea logică a creierului, stimulând mentalitatea și percepția. Inspiră curiozitatea și stimulează entuziasmul și încrederea.


Veselie

Remarcată pentru prezența sa strălucitoare, culoarea galbenă atrage prin esența sa iluminatoare. Asociat cu lucrurile mai plăcute din viață, galbenul aprinde bucuria și fericirea. Cel mai vizibil, recunoscut ca o nuanță veselă și plină de viață, galbenul inspiră pozitivitate. Cu inocența sa fără efort, culoarea galbenă rezonează profund cu copiii. Din acest motiv, multe jucării sunt predominant galbene.


În publicitate

Rar folosit de agenții de publicitate, scrisul galben este descurajant și dificil de evidențiat. Mulți consideră că această culoare galben se estompează în general în fundal. Deși încearcă să iasă în evidență cu nuanța sa neon, galbenul nu reușește să fie observat atunci când este plasat cu alte tonuri deschise.

Pentru a trimite un mesaj convingător, specialiștii în marketing optează adesea pentru a folosi galben în campaniile lor în fundal, asociat cu scris negru pentru a crea un contrast foarte eficient si vizibil.


Favorizează învățarea

Culoarea galben stimulează partea stângă a creierului, promovând astfel gândirea logică. Ne încurajează să ne perfecționăm și să luăm decizii în cunoștință de cauză. Galbenul stârnește curiozitatea și ne inspiră în a crea idei noi. Mai mult, când vedem culoarea galben, aceasta ne îndeamnă să rămânem practici. În esență, ne ține cu picioarele pe pământ :)


Crește încrederea

Acest ton însorit de galben susține siguranța de sine. Ca o nuanță optimistă și veselă, atunci când îndoiala de sine se instalează, culoarea galbenă caută să oprească aceste gânduri negative. Culoarea galbenă are capacitatea incredibilă de a însenina orice încruntare.


Comunicator eficient

Galbenul ia publicul cu asalt. Captivează, emoționează și fermecă cu ușurință. Atunci când este utilizat la evenimente, culoarea galben s-a dovedit extrem de eficient în producerea colaborării reciproce. Culoarea galbenă nu discriminează, ci îi inspiră pe ceilalți să adopte aceeași mentalitate.


Oferă claritate

Când anxietățile și fricile devin atotcuprinzătoare, culoarea galben oferă liniște sufletească. Ne permite să ne relaxăm și să trăim liber. Permițându-ne să luăm decizii solide, această nuanță prietenoasă inspiră simplitate în situații complexe. În timp ce vă aflați la o răscruce de drumuri, căutați îndrumări la această culoare. Drept urmare, veți putea să vă luați rămas bun de la îndoielile dvs.


Inductor de anxietate

În mod ciudat, culoarea galbenă poate declanșa, de asemenea, neliniște. Cei cărora nu le place să-și extindă capacitățile mentale ar trebui să fie atenți la culoarea galbenă. Deși intențiile sale sunt pure, galbenul poate da naștere unei cantități nesănătoase de gândire critică. O minte hiperactivă nu va lua amabilitate în acest sens. Dacă sunteți predispus la nervozitate și autocritică, adoptați culoarea galben în doze mici.


Neafectat de Emoții

Emoțiile și culoarea galbenă nu merg mână în mână. Galbenul se leagă puternic de cunoaștere și conștientizare, ceea ce înseamnă că nu are loc pentru sentimente sângeroase sau exagerate.

Galbenul deschis este asociat cu inteligența, prospețimea și bucuria.

Galbenul închis reprezintă precauție, gelozie, degradare și boală.



Cum te afectează culoarea galben

- Decizii dificile devin mai ușoare și oferă claritate de gândire

- Stimulează sistemul nervos

- Accentuează memoria și concentrarea

- Încurajează comunicarea



Rezumat:

Culoare galbenă - Semnificație

Deși poate fi jucăuș și strălucitor, galbenul poate fi, de asemenea, neiertător și prevestitor, ceea ce îl face o nuanță fascinantă. Numeroasele variante ale culorii arată spiritul său incredibil de impetuos.


Galbenul este o culoare caldă, primitoare. Este una dintre cele trei culori primare și este o componentă necesară pentru a crea multe alte culori.


În al treilea rând, Galbenul face parte din secvența celor șapte culori care formează împreună spectrul cromatic (curcubeul), cunoscut și sub numele de ROGVAIV (roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet).


Sute de nuanțe galbene sunt prezente în natură, de la fructe și flori la pietre prețioase și minerale.


Este culoarea soarelui cald într-o dimineață de primăvară și multe dintre florile noastre preferate, cum ar fi floarea soarelui, lalele, narcise, trandafirii galbeni, etc. Fructe obișnuite precum, banane, lămâi, mere galbene, pepene galben, ananasul, etc. reflecta aceasta culoare. Oriunde te uiți, vei vedea galben, fie în tonuri strălucitoare de soare și galben neon, fie în nuanțe stinse de lămâie, etc.


Iată o listă a unora dintre numeroasele nuanțe pe care le poate avea galbenul.


Soare strălucitor Galbenul soarelui este o nuanță strălucitoare, medie de galben, numită după lumina soarelui. Este adesea gândit ca o culoare veselă, caldă.






Canar galben Galbenul canar este o nuanță strălucitoare de galben, oarecum mai deschisă în ton decât galbenul strălucitor standard. Este numit după penajul strălucitor al păsării canare.




Galben de lămâie Galbenul de lămâie este o nuanță deschisă până la medie de galben, similară cu nuanța culorii crustei unui fruct de lămâie.




Goldenrod / Ocru Goldenrod este un galben cald, pământesc, cald, care poartă numele florii sălbatice cu același nume. Este similar la nuanță cu muștarul.





Şofran Șofranul este o nuanță de culoare galben auriu până la galben-portocaliu, similară la nuanță cu florile plantei de șofran.





Citrin Citrinul este o nuanță galben aurie, cu un indiciu aproape asemănător chimic de verde. Are asemănări cu tonurile calde de tija aurie și tonurile luminoase de lămâie. Citrinul este un mineral foarte apreciat de către pasionații de mineralogie.




Trombon Trombonul este o nuanță galbenă, plictisitoare, aurie sau maro gălbuie, care amintește de culoarea metalului din care este fabricat un trombon.





Galben deschis

Galben deschis este o nuanță galbenă palidă, dar nu chiar pastelată. Are căldura culorii numită banană, dar cu mai multă saturație.





Șifon de lămâie Șifonul de lămâie este o nuanță galbenă deschisă, aerisită, ușor mai caldă în ton decât galben deschis. Este o reminiscență a culorii tortului de sifon cu lămâie sau a zahărului filat.




In Inul este un galben pământesc, asemănătoare bronzului și ocru. Este numit după tulpinile uscate ale plantei de in și este adesea folosit pentru a se referi la părul de culoare aurie deschisă.





Lumina tijă de aur Lumina aurie este o versiune foarte palidă a nuanței aurii, dar cu un ton mai rozaliu. Poate fi comparat cu un ocru pal.




Tijă de aur palidă Tijă aurie palidă diferă de tijă aurie ușoară prin faptul că are o nuanță mai maronie cu tentă rece. La fel ca în cazul tijei aurii ușoare, este foarte palid în comparație cu floarea tijei aurii.




Khaki deschis Kaki deschis sau bronz kaki este un galben bej maroniu care este adesea folosit pentru a descrie culoarea și stilul unui anumit tip de vestimentație.





Trifoi lămâie Trifoiul de var este o nuanță galbenă deschisă, untată, creată de compania de creioane Crayola în 1903.




Xanthic Xanthic este un galben strălucitor, acid, cu ușoare nuanțe maron. Acesta poartă numele compușilor acizi Xantina și Xantatul.





Galben regal Această culoare a fost folosită cândva pentru a descrie îmbrăcămintea regalității chineze. Este o nuanță de galben caldă și ușoară, oarecum maron auriu.





Cremă Crema se referă la o nuanță galbenă, care este palidă, dar caldă, oarecum ca culoarea untului, dar mai aproape de un alb murdar. Este puțin mai galben decât culoarea cremei de lapte.




Aur Aurul se referă la o nuanță caldă, maroniu sau portocalie, numită după elementul mineral auriu.






Siguranță galbenă

Galbenul de siguranță se referă la nuanță de galben văzută pe semnele de avertizare, semnele de pericol și autobuzele școlare. Nuanța a fost aleasă deoarece se spune ca este una dintre cele mai vizibile culori pe care mintea umană le detectează rapid. Este o nuanță de culoare închisă aurie sau muștar.




Laguna

Laguna este o nuanță caldă, cremoasă, de culoare galbenă, cu tonuri similare cu banana, dar mai închisă în nuanță.




Galben Hunyadi Galbenul Hunyadi este un galben maro-auriu profund aproape portocaliu, numit după John Hunyadi, un ofițer militar maghiar din secolul al XV-lea. Această nuanță galbenă se găsește în stema familiei Hunyadi.




Galben deschis Galbenul strălucitor este o nuanță vibrantă, aproape neon, de galben mediu.




Galben verzui Galben verzui este o nuanță deschisă de galben, cu nuanțe de culoare verde maroniu până la bronz. Această culoare poate fi găsită pe denumirea de 20 de rupii a bancnotelor indiene.



Galben neon Galbenul neon este o nuanță galben strălucitor care poate fi comparată cu culoarea unui marcator galben. Uneori are o nuanță ușor verzuie.





Galben închis Galben închis se referă la o nuanță de aur până la galben maroniu, care este mai închisă în nuanță decât muștarul, dar mai strălucitoare decât aurul.




Nisip Nisipul este o nuanță galben-cafeniu deschis, care seamănă cu culoarea nisipului de pe o plajă. Poate fi comparat cu un ocru cald sau o nuanță maroniu de galben pal.




Floarea soarelui Floarea-soarelui este o nuanță caldă, de culoare medie până la galben închis, care are o culoare similară cu petalele de floarea-soarelui.




Bondar Bumblebee este o nuanță caldă, oarecum aurie, de galben mediu. Această culoare este numită după galbenul găsit pe corpul insectei bondari.




Unt Untul este un termen folosit pentru a descrie o nuanță palidă de galben care seamănă puternic cu nuanța untului de produse lactate.




Tan Galben Tanul galben este o nuanță galben deschis, care este oarecum mai palidă în nuanță decât nisipul, dar mai închisă decât untul.





Galben cibernetic Galbenul cibernetic se referă la o nuanță de galben mediu până la închis, care este utilizată pentru semnele de avertizare și de pericol in mediul virtual. Are o culoare similară cu galbenul de siguranță.




Banană Banana, așa cum sugerează și numele, este o nuanță palidă până la mediu de galben, asemănătoare culorii coajei fructului de banană.




Toscana Toscana se referă la o nuanță caldă, medie de galben, care este similară în nuanță cu mierea, dar ușor mai deschisă. De asemenea, poate fi comparat cu o tijă de aur ușoară.




Miere Mierea se referă la o nuanță de galben cald, auriu până la mediu. Această culoare își primește numele de la siropul de miere creat de albine, dar culoarea este mai mult galbenă în nuanță decât mierea naturală.




Dijon Dijon este o nuanță de galben maroniu închis care seamănă cu muștarul Dijon. Are o nuanță mai închisă decât muștarul și are subtonuri oarecum verzui.




Chihlimbar Chihlimbarul se referă la o nuanță de maro cald, auriu până la galben portocaliu, care își ia numele din rășina de copac cu același nume.




Bej Bejul este o nuanță maroniu deschis de galben, care poate fi comparată cu nisipul pal. De asemenea, are o culoare asemănătoare cu pergamentul, cu tentă verzulie.




Muştar Muștarul este o nuanță de galben mediu spre închis, asemănătoare în nuanță condimentului cu același nume, deși este de obicei descrisă ca un ton ușor mai deschis decât muștarul real.




Galben maxim Galbenul maxim este o nuanță medie de galben strălucitor creată de compania Crayola. Este foarte asemănător cu galbenul strălucitor.




Galben moale Galbenul moale se referă la un galben deschis, untos, cu o nuanță oarecum bronzată. Are o culoare similară cu galbenul regal și laguna.




Galben Puternic Este o nuanță galbenă strălucitoare, aproape fluorescentă, creată de compania de creioane Crayola. Are un ton mai strălucitor decât galbenul lămâie. Crayola are o altă culoare numită lămâie laser, care este identică cu aceasta.




Lemon Curry Lemon curry este un galben maroniu închis creat de compania Pantone Textile Paper. Are o culoare similară cu unele sosuri curry utilizate în bucătăria indiană.




Mocasin Mocasinul este o nuanță galben deschis de culoare piersică, care poate fi comparată cu papaya sau piersica, dar cu un ton mai mult de bronz.




Galben portocaliu Galben portocaliu se referă la o nuanță de galben închis care se învecinează cu portocaliu. Majoritatea oamenilor ar spune probabil portocaliu dacă li se cere să descrie această culoare.




Galben pastel Galbenul pastel este o nuanță foarte deschisă de galben. Este adesea folosit pentru cadouri pentru bebeluși neutri din punct de vedere al genului și pentru decorul creșei. Poate fi comparat cu o nuanță ușor mai deschisă de unt.


Pe tine, care nuanță de Galben te reprezintă?

🙂




12.700 afișări0 comentarii
bottom of page