Ești la început de drum în Tainele Picturii sau ai dobândit deja experiență?
Îți prezentăm mai jos câteva detalii interesante despre cel mai utilizat suport pictural: Pânza
Folosită de pictori ca modalitate practică de a-și exprima creativitatea și originalitatea, Pânza oferă toate ingredientele pentru a armoniza frumos diferite tehnici de culoare. Până în prezent, pânza rămâne suprafața picturală preferată în special pentru TEHNICILE ÎN ULEI, ACRILIC, TEHNICA POURING, dar și pentru începătorii în culori tempera.
De ce să folosim Canvas? Pânza sau denumirea ei relativ recent preluată din limba engleză, Canvas este o suprafață picturală foarte practică și flexibilă, iar dimensiunea acesteia poate varia de la suprafețe mici până la dimensiuni mari și expansive. Este mult mai ușoară ca și greutate și mai ușor de transportat decât suprafețele tradiționale din lemn care au fost des folosite în secolele trecute.
Ce face o pânză grozavă?
Atunci când alegeți o pânză, există o serie de lucruri de luat în considerare, cum ar fi țesătura, textura și grunduirea. Toate acestea au efect asupra calității pânzei și asupra celei mai bune tehnici de pictură pe care intenționați să o folosiți.
Țesătura pânzei
Țesătura folosită la început a fost cânepa. Însă datorită modificărilor sale structurale în timp, aceasta a fost înlocuită cu succes, de IN și BUMBAC.
Dintre cele două, țesătură de in este considerată a fi cea mai bună datorită calității suprafeței și durabilității sale, cu toate acestea, este și mai scumpă. Bumbacul este opțiunea cea mai frecvent utilizată, mai accesibilă, care oferă o suprafață excelentă de o calitate adecvată și durabilă.
Mai nou există pe piață pânze de calitate mai slabă confecționate din clorură de polivinil (PVC), care nu garantează o adeverință bună a culorilor și nici o rezistență bună în timp a tablourilor.
De aceea este foarte important să cunoaștem calitatea materialelor înainte de a le achiziționa pentru a economisi timp și valoare financiară.
Pregătirea pânzei pentru pictură
Pentru a crea o suprafață durabilă și pregătită pentru a fi pictată, majoritatea pânzelor sunt grunduite cu gesso, un amestec din clei de origine animală (cel mai folosit este cleiul din piele de iepure), praf de cretă și pigment alb. Acest amestec este întins pe suprafața pânzei în straturi multiple și foarte subțiri împiedicând astfel, absorbția vopselei în țesătura pânzei.
Majoritatea pânzelor regăsite în comerț sunt deja grunduite.
Dacă optați însă, pentru achiziționarea a unei pânze negrunduite aveți în vedere faptul ca aceasta trebuie neapărat grunduită înainte de a o picta.
Calitatea tablourilor este redată și de aceste straturi albe de grund aplicate pe țesătură pânzei. Dacă grundul folosit nu este unul calitativ, vopseaua aplicată va fi absorbită de țesătură astfel, tabloul își va modifica în scurt timp intensitatea culorilor și rezistența. Va avea capacitatea de a absorbi mai multă umiditate din aer și în timp, pânza se va deteriora.
Pânza poate fi pictată pe suprafața ei plană uniformizând bine culorile sau se pot crea diverse efecte ieșite în relief. Acestea se pot realiza din textura culorilor sau a unui grund special aplicat de reliefare a texturii.
Pânză pe șasiu
Pânza este de obicei întinsă pe un cadru de lemn numit ȘASIU.
Ramele vin în diferite dimensiuni și grosimi, denumite adânci (mai groase) sau tradiționale (mai subțiri). Alegerea cadrului depinde de obicei de modul în care va fi afișată pictura - dacă intenționați să încadrați opera de artă, atunci o grosime tradițională este mai bună, în timp ce ramele adânci sunt potrivite pentru picturile fără înrămare sau dacă doriți să adăugați detalii în lateralul pânzei.
Pânza vine într-o varietate de forme și dimensiuni pentru a se potrivi fiecărei dorințe artistice. La Atelierul de Pictură regăsești o multitudine de variante, dimensiuni și forme.
Pentru copiii mai mici oferim variante de pânză întinsă pe șasiu cu desen imprimat. Astfel, copilul să își poată picta propriul tablou fără emoția unei greșeli și mai ales, începe să se obișnuiască cu întinderea culorilor pe pânză.
Carton Pânzat
Pânza întinsă pe șasiu poate fi puțin costisitoare, mai ales pentru începători. Cartoanele pânzate oferă o alternativă de înaltă calitate, mai accesibilă. Fabricate de obicei din pânză de bumbac, care este montată pe o placă rigidă și apoi grunduite, aceste cartoane pânzate sunt grozave pentru exersare, fiind ușoare și ușor de transportat. Deoarece acestea nu prezintă garanția durabilității în timp a lucrărilor pictate sunt potrivite în mare parte doar pentru practică.
Rolă de pânză
Dacă sunteți un pictor cu experiență, căruia îi place să își pregătească și să își întindă propria pânză sau dacă doriți să creați tablouri foarte mari, atunci puteți achiziționa role de pânză. Aceste role sunt realizate fie din in sau bumbac și sunt disponibile în diferite dimensiuni, greutăți, texturi și fibre, grunduite sau negrunduite.
Dacă optați pentru această variantă trebuie să luați în calcul faptul că întinderea perfectă a pânzei pe șasiu necesită pe lângă timp și materialele auxiliare de prindere pe rama de lemn.
Pictură pe numere
Elementul practic în domeniul picturii a condus la inovația ultimilor ani a Picturii pe numere, o modalitate foarte ușoară și relaxantă de a descoperi Terapia prin Artă.
Regăsim astfel, Pânze întinse pe șasiu imprimate cu elemente simple, până la foarte complexe, cu indicații specifice de a realiza o pictură pas cu pas. Kit-ul acestui tip de pictură conține pânza, culorile necesare, pensule de 3 mărimi diferite și accesoriu de prindere a tabloului pe perete.
Este recomandat persoanelor amatoare care doresc să se relaxeze prin Culoare.
La Atelierul de Pictură regăsești o varietate de modele care te-ar putea ajuta în a te relaxa într-un mod cât mai plăcut.
Înainte de a investi în orice pânză îți recomandăm să analizezi toate opțiunile pentru a alege tipul de pânză care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și tehnicilor de pictură pe care dorești să le utilizezi pentru a crea adevărate capodopere de Artă.
Îți dorim multă inspirație și creativitate în orice colț al lumii ai fi!
Comments